Fénysebességgel halad a Szcientológia szerte a világon. De hova?

I LOVE(D) Szcientológia

I LOVE(D) Szcientológia

Lawrence Wollersheim - Az ígéretek ismeretlen földjén - 3. rész

Az ember, aki több milliárdos Jackpot-ot nyert el a szcientológiától - A Jackpot

2015. június 08. - Ants Group

wollerhseim-main20_copy.jpg

A Szcientológia legszemérmetlenebb trükkjei a bírósági perekben. A szcientológusok bedobják Travoltát, aztán a törölközőt is. Végül Wolly „hazafut” és viszi a lesoványított kasszát.

A történet előző két részét érdemes megismerni mielőtt valaki elolvasná ezt a részt. A történet 1969-ben kezdődött, 2002-ben ért el egy nyugvópontra.

Valószínűleg nem hallottad még ezt mondást, de volt Szcientológusok között ez a mondás járja: „Egyetlen dolog van, ami a Szcientológiában valóban működik: a felbérelt ügyvédek.”

A szaftos amerikai bírósági perek

Az amerikai bíróságokon nagyon híres perek zajlottak le az előző évtizedekben, köztük a leghíresebbnek O.J. Simpson, amerikai futballista perét tartják, aki egy napon a feleségét és annak szeretőjét volt otthonában találta, és a két gyanútlan illetőt a vád szerint Simpson brutális módon megkéselte. Végül a hosszú per végén Simpson-t felmentették, „mivel a gyilkos kezén lévő kesztyű nem ment rá a hatalmas sportoló kezére”. Ezt a pert akkoriban többen követték TV-n, mint anno a híres Dallas sorozatot. Aztán ott volt a per Michael Jackson halála kapcsán, de a sorban Saddam Hussein iraki elnök, diktátor pere is megtalálható. Aztán ami a magyar olvasók számára nem annyira ismert, Martha Stewart amerikai üzletasszony, TV-s személyiség tőzsdei bennfentes kereskedés miatt indított óriás pere, melyet az amerikai média szinte teljes egészében követett a „csillogástól a bukásig” történetként. Volt híres amerikai belső terrorista (Timothy McVeigh) per még 2001. szeptember 11-et megelőzően, aztán nagyobb élelmiszer cégek ellen, dohánygyárak ellen is indultak perek. De egy vallás ellen? Ráadásul a most előttünk álló ügyben Las Vegas-i Jackpot nagyságrendű összegért folyik a harc és azért, hogy kiderül-e, ez a vallás nem is biztos, hogy annyira a „szellemi jobbulás” felé visz.

article-2206150-151d5be5000005dc-157_634x406.jpg

Vallási perekben talán ilyesfélét ismerhetnek néhányan, hogy „lehet-e imádkozni az iskolákban?”, „vallási szempontból lehet-e munkát megtagadni szombaton?”, „közpénzt lehet-e fordítani vallásos képzésre?” vagy „egy egyetem gátolhatja-e keresztény vallásos csoportok működését egyetemen belül?” stb. A vallási perek általában olyan szálakon futnak, amelyek meg sem közelítik, amikor egy vallás az őrület szélére kergette követőjét és aztán teljesen romba döntötte az ember életét, cégét és munkáját.

A Szcientológia által megvásárolt másik titok, mely végérvényesen összeomlaszthatja az egyházat

A tanú meghallgatások 5 hónapon át tartottak.

Az 1985-86-ban zajló bírósági ügy Wolly ellen annyira fontos volt a Szcientológiának, hogy az akkoriban még csak vallási alapokon működő „önsegítő szekta” előhúzta a nagyágyúját is, John Travolta személyében. Ki is lehetne megfelelőbb egy olyan egyszerű gyerek ellen, mint Wolly, ha nem Travolta. Szóval Johnny bemasírozott a Los Angelesi legfelsőbb bíróság épületébe, miközben kint ismét kisebb tüntetés zajlott. A színész arra készült, hogy egy óriás beszédet mond a vallásszabadság és természetesen a Szcientológia védelmében. A bíró azonban leülésre utasította, ő pedig csak követte a bíró egyszerű kérését, majd csendben is maradt a tárgyalás teljes idejére. Ha hiszed, ha nem, még a „Ni csak, ki beszél?” másik sztárja, Kirsty Alley is megérkezett a tárgyalásra, de ő nem nagyon akart beszélni.

john-travolta_copy.jpg

A perben Wollersheim azt állította, hogy miután 1979-ben otthagyta a Szcientológiát, a szervezet bosszút állt rajta azzal, hogy lenullázta a vállalkozását és megpróbálta tönkretenni őt is. A tanúmeghallgatások közben Wollersheim, a pszichológusa és más korábbi Szcientológusok elmagyarázták azokat a kényszereket, amelyeken Wolly keresztülment, továbbá azt az áldozathozatalt, melyet meg kellett tennie és a bizarr tanításokat, amivel etették őt. Az elhangzott leírások alapján Hubbard társasága sokkal inkább a „mandzsúriai jelöltből” kiszedett elmekontrolláló összeesküvésként rajzolódott ki, mint egy újkori vallásként – aminek eredetileg fel akarta tüntetni magát. A Szcientológia ügyvédei azzal vágtak vissza, hogy Wollersheim már eleve elmebeteg állapotban érkezett a szervezetbe és belépése előtt drogokat is használt (érdekes, hogy amíg Wolly fizetett 11 éven át a Szcientológiának, nem vették észre a drogproblémát nála, mint kizáró tényezőt). Végül a hónapokig tartó, tanúmeghallgatásokkal telezsúfolt ügyben a 12 esküdt egyöntetűen Wollersheim mellett szavazott. Szerencsére az esküdteket nem hatotta meg a Szcientológia „Ni csak, ki beszél még?” néma „celebrity” trükkje sem.

Wollersheim 25 millió dolláros kártérítést követelt. Az esküdtszék 30 millió dollárt ítélt meg számára 1986 közepén. 5 millió dollárt kárpótló kártérítésként (vagyoni jellegű károkozásért), 25 millió dollárt pedig „büntető kártérítésként” szabott ki a Szcientológiára az ítélethirdetéskor. Az esküdtszék szándékos és gondatlan „érzelmi gyötrelem okozását” állapított meg. Az ítélet szerint a károkozást bizonyos eljárásokon keresztül követte el a Szcientológia, amely kiterjedt az „auditálási eljárásokra”, a „kapcsolat megszakítási gyakorlatra” és a Hubbard által leírt és megkövetelt „Fair Game gyakorlatra” (kíváncsi lennék, hogy lehet-e hasonló büntető kártérítésre igényt tartani Magyarországon is? Remélem, majd kommentálja ezt egy ügyvéd olvasó. Az Európai Unióban ez a fajta kártérítési forma nem annyira alkalmazott gyakorlat, mint Amerikában).

Egy lyukas garast se!

dime-10-cent_copy.jpg

 

A Szcientológia ügyvédei természetesen fellebbeztek az ítélet ellen. Az 1986-os ítélet után az ügy még 16 évig tartott. Az ítélet nyomasztó csapás volt a Szcientológiára nézve. A Szcientológus vezetők - élen David Miscavige-dzsel - esküt tettek arra, hogy nem fizetnek egy fillért se Wollersheimnek. Így a további meghallgatásokra odacsődített Szcientológusok ismét ezt kántálták a bírósági teremben: „Egy lyukas garast sem Wollersheimnek…” A szervezet követői még egy hónapon át nap, mint nap az esküjük szövegét ismételgetve tüntettek a bíróság épülete előtt. Még kitűzőket is kitettek magukra, melyeket 10 centesekből készítettek. A bírósággal szemben egy kisebb sátortábort vertek fel. „Az egyház viselkedése nyilvánvalóan gyalázatos volt.” – írta a Kaliforniai fellebbviteli bíróság 1989-ben.

A Szcientológia arra hivatkozott, hogy gyakorlatait az amerikai alkotmány első kiegészítésében lefektetett szabadságjogok védik. De a bíróság elutasította ezt azzal, hogy rámutatott, Wollersheim kényszerítve volt arra, hogy Szcientológus maradjon a „freeloader debt”(potyázó tartozás), valamint a „Fair Game” ellene történő használata miatt. Emellett az egyházi mappáiban tárolt bizalmas információkat is előszedte és felhasználta Wollersheim ellen az egyház.

A fellebbviteli bíróság véleménye az eddigi legterhelőbb a Szcientológiára nézve, amely valaha is történt a Szcientológia hosszú bírósági múltjában világszerte. „A Wollersheim ügy az egyike a valaha hozott legfontosabb döntéseknek a Szcientológia ellen, mivel ez mutatta, hogy a szervezet által használt gyakorlatok károsak a tagokra nézve” – fejtette ki később Stephen Kent az Albertai Egyetem vallás-szociológusa. Kent egyike azon keveseknek, akik mélységben tanulmányozták a Szcientológiát.

Frank Oliver – volt Szcientológus, aki azelőtt a Szcientológia „Különleges Ügyek Irodájának” (OSA-nak) dolgozott és gyűjtött információkat a Szcientológia ellenségének vélt emberekről - úgy magyarázta, hogy a bíróság döntése azért volt annyira ellenszenves a Szcientológia számára és azért lett volna számukra óriási vereség, ha fizetnek Wollersheimnek, mert „A Szcientológia alap feltételezése az, hogy a Hubbard által kidolgozott technológia megdönthetetlen. Ezzel szemben a Wollersheim ügyben hozott döntés azt mondja ki, hogy a Hubbard technológia káros. Ha a Szcientológia fizetne, akkor azzal megerősítenék az ítélet igazságát, hogy a technológia mérgező.” – fejtette ki Oliver. Oliver és más volt Szcientológusok szerint a Szcientológia ennek okán hatalmas összegeket is hajlandó kifizetni jogi költségekre, csak hogy elkerüljék Wollersheim kifizetését. Akár még 30 millió dollárnál is többet költenének erre a célra.

scientology-attacker-gets-prison-time-3.jpg

1989-ben a fellebbviteli bíróság helybenhagyta az eredeti ítéletet a Szcientológia ellen, de a büntetési kártérítés összegét 25 millióról 2.5 millió dollárra csökkentette a Szcientológia gyenge anyagi helyzetére hivatkozva. Az ügy kezdete előtt - és még évekkel azután is - különböző Szcientológus szervezeti egységek más pereket is indítottak Wollersheim ellen. Minden fellebbezésük során hegyekben adták be a jogi leírásokat, melyekben azt magyarázták, hogy a Wollersheim által beperelt Szcientológia egységek csődbe mentek, következésképpen soha nem lesznek képesek kifizetni Wollersheimnek egy centet sem. Emellett minden más elérhető jogi lépést (trükköt) alkalmaztak, ami arra irányult, hogy elkerüljék a megítélt összeg kifizetését.

Az ügy kétszer megjárta az amerikai legfelsőbb bíróságot és az utolsó lehetséges fellebbezést is elutasították, még mindig úgy tűnt, hogy a Szcientológia soha nem fog meghátrálni és meg fogja tartani a „nem fizetéses” esküjét. És hirtelen 2002-ben a Szcientológia bedobta a törölközőt. 16 évig sikerült tartaniuk az esküjüket. Ennyi ideig nem fizettek egy centet sem Wollersheim-nak.

Az akkor még mindig folyó bírósági ügyben a fő téma a köré épült, hogy még 16 évvel a vallásalapító, L. Ron Hubbard halála után is az írásai egy megváltoztathatatlan lenyomatot biztosítottak arról, ahogy a Szcientológiát valójában működtetik.

2002. május 9-én a Kaliforniai Szcientológia Egyház – az egyik olyan jogi személy, amelyet a Szcientológia korábban inaktívnak festett le és csődbe jutottnak titulált -, hirtelen egy 8.67 millió dolláros csekket küldött a Legfelsőbb Bíróságnak, amely kifizette Wollersheim-nak az eredetileg helyben hagyott kártérítést és annak hosszú évek alatt felgyülemlett kamatait. A Szcientológia egyház akkori szóvivője csak annyit nyilatkozott, hogy az egyház egyszerűen csak belefáradt az ügybe.

jackpot_copy.jpg

Azonban a fizetés időzítése más okokra utalt.

Pontosan arra a reggelre - amikor a Szcientológia annyi év után fizetett Wollersheim-nak -, Robert L. Hess a Legfelsőbb Bíróság bírája egy új meghallgatást hívott össze. Olyan meghallgatást, amelyet Wollersheim ügyvédei éveken át kértek és készültek is rá. Wollersheim 1980-ban adta be az első papírokat ebben az ügyben, amely ügy még 22 évvel később is folyt, és ezzel a meghallgatással folytatódott 2002-ben.

Wollersheim ügyvédei olyan bizonyítékok bemutatására készültek, amelyek nem csak azt mutatták volna, hogy a Szcientológia hogyan ügyeskedett az eszközállományai (vagyona) átruházásaival, hogy elkerüljék Wollersheim felé a kifizetést, de szándékukban állt meggyőzni Hess bírót arról is, hogy a Szcientológia összetett vállalati jellegű felépítése önmagában is csak egy jól kidolgozott csalás. Pont ellentétesen azzal, mint amit a Szcientológia az amerikai adóhatóságnak mutatott magáról, amikor 1993-ban visszaszerezte az adómentességét Amerikában. Wollersheim ügyvédei évekig gyűjtötték és rakták össze az anyagokat arról, hogy a Szcientológia és az ahhoz kapcsolódó szervezetek működése egyetlen személy egyeduralomszerű irányítása kezébe fut össze. A diktatórikusan működő vezető pedig nem más, mint David Miscavige, aki Hubbard 1986-os elhalálozása után vette át az irányítást. Ő az a személy, aki egymaga irányította a Wollersheim elleni jogi ügyeket, emellett belső utasításokat adott arra is, hogy kulcsfontosságú iratokat semmisítsenek meg vagy változtassanak meg a Szcientológián belül, melyek az ügyhöz kapcsolódtak volna - ahogy később ez más tanúvallomásokból kiderült.

David Miscavige

david_miscavige_copy.jpg

A Szcientológia ügyvédeinek sikerült David Miscavige-et a bírósági perben való személyes részvételtől távol tartania, de az egyház névleges elnöke, Heber Jentzsch, Wollersheim ügyvédeinek kereszttüzébe került volna a tárgyalóteremben – legalábbis ezt tervezték Wollersheim-ék.

A kijelölt meghallgatás előtti napokban a Szcientológia ügyvédei még mindig az ügy elnapolását kérvényezték, vagy egyszerűen az eset eltörlését kérték, de Hess bíró megtagadta ezt tőlük és nem lehetett eltántorítani a 2002. május 9-re kitűzött meghallgatástól. 3 évvel korábban, miután ezt az ügyet Hess bíró megörökölte, az eset leírásai szerint a bíró eltökélt volt azzal kapcsolatban, hogy a zárt tárgyalóterem helyett nyilvános meghallgatásokat rendeljen el.

A Szcientológia 8.7 millió dolláros csekkje éppen egy órával a bírósági meghallgatás előtt érkezett meg. A bíróság a következő hónapokban részletenként utalta át a 8.7 millió dollárt Wollersheimnek, amelyből hatalmas összegeket kellet kifizetnie ügyvédeinek a hosszú évek jogi munkáiért. Wollersheim-nek végül kb. 2 millió dollár maradt a Szcientológia által kifizetett összegből. Szerényen jegyezte meg a végén, hogy „ez elég sok lyukas garast jelent”. Ügyvédei szintén megkönnyebbüléssel nyugtázták, hogy ügyfelük 16 év után megkapta a pénzt, emellett nemtetszésüket fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy a bizonyítékok, melyeket évekig gyűjtöttek össze soha nem lettek a közönség elé tárva a nyilvános tárgyaláson - mivel nem jutott el addig az ügy. Ugyanakkor örömmel osztották meg a részleteket a médiával (a New Times-al, ami ma a Village Voice).

A történet természetesen ennél jóval hosszabb és még a most leírtaknál is szövevényesebb. Csak néhány rövid, fontosabb információ és lehetséges következtetés még az üggyel kapcsolatban:

A későbbi elemzésekből kiderül, hogy a Szcientológia egyház azért „zárathatta rövidre” ezt az ügyet különös hirtelenséggel, hogy a további működésüket ennél is jobban veszélyeztető információk és bizonyítékok ne kerülhessenek elő a bíróságon, amennyiben az ügy tovább folytatódik. Ezek részletezték és nagy valószínűséggel aláásták volna a Szcientológia egyház adómentességét Amerikában és egyúttal erősen megkérdőjelezték volna egyházi és vallási státuszukat. A további részletes vizsgálatok során felmerült volna a kérdés, miszerint hogyan szerezték vissza egyházi és adómentes státuszukat az Egyesült Államokban az amerikai adóhatóságnál 1993-ban, és értelemszerűen nyilvánosság elé kerültek volna az ezzel kapcsolatos kérdéses körülmények is. David Miscavige ezeket nyilván már tisztán láthatta és ezért lett fontos sürgősen kifizetni – e jóval nagyobb fenyegetettség közepette - az egyház valódi vagyonához képest jelentéktelen összeget Wollersheimnek. Ugyancsak kiderültek volna azok az érdekesen zajló eszköz és készpénz állomány eltüntetések és átvezetések, amelyeket a Szcientológia egyház abból a célból hajtott végre, hogy kellőképpen nehezen lehessen az egyházat perelni és az addig felhalmozott tekintélyes vagyonát jogi szempontból veszélyeztetni Amerikában. Egyébiránt az egyház ma is nagy értékű ingatlanokat vásárol világszerte.

1982-ben az egyház létrehozott egy különálló jogi személyiséget, aki nagyon nehezen fogható perbe, mivel semmilyen vallással kapcsolatos napi tevékenységet nem folytat, ezáltal az egyház teljhatalmú vezetője is kimaradhat a perekből, mivel jogilag ő is ehhez a szervezethez tartozik. „Religous Technology Center-nek” (Vallási Technológia Központnak – RTC-nek) nevezték el és többek között ez a szervezet nagy összegeket kap különböző jogdíjakként a Szcientológia teljes bevételéből világszerte (ugyanis minden Hubbard anyag jogvédett). Az egyház követőinek ezt a szervezet úgy mutatják be, mint a Szcientológia vallási technológia tisztaságának őrzőjét. Az egyházhoz kapcsolódó ingatlan vagyon is olyan szervezetek nevére kerül, amelyeket nem lehet perbe fogni könnyű szerrel úgy, ahogy ezt Wollersheim is tette. Ugyanakor ezek a szervezetek indíthatnak és finanszírozhatnak pereket olyan személyek ellen, mint Wollersheim, ahogy meg is tették az ügye mellékágaiként (mellék perekként) csak azért, hogy megnehezítsék az ellenségeik valódi fő vonalon indított perekre koncentrálását.

A Szcientológia "Super Power" Épülete - Flag Központ, Florida

superpowerextphoto.jpg

A Szcientológia egyház létrehozott olyan entitásokat, mint CSI vagy CSC, melyek a Nemzetközi Szcientológia Egyházat és A Kalifornia Szcientológia Egyházat takarták. Míg az egyikből kivonták a vagyont - a bíróságon megtámadottból -, hogy azt vagyontalannak mutassák, aközben a másik szervezet indított és pénzelt bírósági ügyeket Wollersheim ellen. Az ügyvédek öt évig gyűjtötték a bizonyítékokat, hogy ezeket a működési trükköket leleplezzék. Ahogy azt is, hogy a háttérben egy ember, David Miscavige irányította az eljárásokat és a különböző betűszavakkal takart önálló szervezetek a csalás egyes komponensei, de valójában a Szcientológia Egyház egy személyben.

Az ügyvédek olyan bizonyítékokat is összegyűjtöttek, melyek kimutatták, hogy a Szcientológia egyház olyan „különleges titkosszolgálati műveleteket” is végrehajtott (a Szcientológia OSA és titokban felbérelt magánnyomozók által), melyek nem csak Wollersheimet célozták, de az ügyvédeit, a bírót, a tanúkat, azok családjait és barátait is.

Az egyik legterhelőbb elbeszélés magától a Szcientológia egyik ügyvédjétől érkezett, akit Joseph Yanni-nak hívnak és akit az egyház 1984-ben bízott meg az ügyben, majd 3 év múlva ki is rakta belőle. A bíróságon tett nyilatkozatában Yanni ügyvéd tanúsította, hogy „az ügyet vezető Szcientológia ügyvéd, Earle Cooley személyesen adott utasítást a szekta perével kapcsolatos bizonyítékok megsemmisítésére az ő jelenlétében.” Yanni szintén tanúja volt a vallás követőinek vallásban őrzött bizalmas mappáiból történő adatkigyűjtésnek, melyeket aztán a jogi csoport használhatott az üggyel kapcsolatban lévő emberek ellen. Neki azt mondták, hogy teljesen természetes, bevett szokás ez a Szcientológia jogi, bírósági ügyeinek intézése közben. Yanni ügyvéd jelen volt továbbá, amikor a Wollersheim eredeti ügyvédje, Charles O’ Reilly elleni zsarolási kampányt megtervezték. O’ Reilly ügyvéd orvosi papírjait lopatták el a ’Betty Ford Egészségügyi Központból’ és egy másik helyről Santa Barbara-ból, melyek azt írták le, hogy az ellenfél ügyvédje korábban kokain használó volt. Ezzel hiteltelenné akarták tenni Wollersheim ügyvédjét és a zsarolását is megtervezték, hogy elálljon az ügyfele részére megítélt 30 millió dolláros követeléstől a fellebbviteli bíróságon. „Tiltakoztam az ilyen akciók ellen, mivel ezt illegálisnak tartottam. Hogy lenyugtassanak, kidolgoztak egy másik alternatív módszert arra, hogyan támadják meg az ügyvédet személyesen” – mondta el Yanni.

Wollersheim ügyvédje elmondása szerint az efféle nyilatkozatok tiszta képet festettek arról, hogy az összekuszált Szcientológia szervezetek, mint CSC, RTC, CSI meg a többi, jelentéktelennek bizonyulnak, amikor meg kell védeniük azon állításokat, melyek kimondják, hogy a technológiájuk káros. Az ügyvédek szerint Miscavige olyan Szcientológia szervezeti egységekbe ágyazta magát, melyek segítségével elkerülte a jogi felelősségre vonást.

Tom Cruise és David Miscavige együtt motoroznak

tomcruisedavidmiscavige.jpg

Végül Wolly szavai és a történet zárása

„Örülök, hogy a Szcientológia kifizette a majdnem 9 millió dollárt (két és fél milliárd forintot). Bárcsak 90 millió dollár lett volna” – mondja Wolly. Évekkel korábban a Szcientológia 8 millió dollárt ajánlott, ha Wollersheim eláll az ügytől és a vádaktól. „Azt lehetett hallani, hogy még akár 12 millió dollárt is hajlandóak lettek volna kifizetni” – meséli. De ő visszautasította a pénzt. Azt mondja, hogy „túl sok olyan korábbi tagot látott, akik elfogadták a peren kívüli megegyezéseket az egyházzal, de aláírattak velük egy titoktartási nyilatkozatot is.”

Wollersheim örült, hogy visszautasította ezeket az ajánlatokat. A Szcientológia perekben jártas ügyvéd szerint az általa kiharcolt bírósági ítélet az első, melyet a Szcientológiának teljesen ki kellett fizetnie. Wollersheim reméli, hogy ez a győzelem másokat is arra bátorít majd, hogy otthagyják az egyházat és David Miscavige-et, és feltárják azt, hogy mi is ez a vallás valójában.

„Én kivájtam a nyomvonalat” – mondja Wolly, „jönnek majd mások, akik egy négysávos autópályát építenek belőle.” ...

6 évvel később, 2008-ban, Wollersheim még mindig harcol a pénzért, melyet a Szcientológia kifizetett neki. Egy nő, aki jogi tanácsadóként dolgozott az ügyén, Leta Schlosser, beperelte Wollersheimet (6. Wollersheim ügyként nyilvántartva) és 5.3 millió dollárt követel a Szcientológia által kifizetett pénzből. A Hess bíró által elnökölt tárgyalásban az esküdtszék 313,000 dollárt ítélt meg a jogi tanácsadó hölgynek, melyet Wollersheim azonnal kifizetett, de a hölgy ennél többet akart. Közben Wollersheim visszavonult az általa addig naponta üzemeltetett factnet.org oldaltól, mely a Szcientológiáról osztott meg információkat.

„Egy elfogadható, jó életem van, abban az értelemben, hogy lelkész vagyok. Számomra kielégítő munkát végzek. Tudom, hogy az általam elvégzett munka a Szcientológia elleni harcban segíteni fog másokat.” – mondja Wolly.

A lyukas garasokról csak annyit tesz hozzá, „A nagy része az ügyvédekhez került a perköltségek miatt. És adókat kellett kifizetni belőle. Heti 40 órás munkát végzek, soha nem a pénzről szólt ez az egész. Sosem gondoltam, hogy az egyház ki fogja fizetni ezt a pénzt. Ez 30 évbe telt.” A saját esetétől elvonatkoztatva, arra bátorít másokat, akiknek ártott a Szcientológia, hogy indítsanak pereket. „Szinte minden Szcientológia ellen indított bírósági ügynek az a vége, hogy a Szcientológia peren kívüli megállapodást köt. Az áldozatoknak ezt ki kell használniuk, hogy valamit visszakapjanak az életükből.”

Wollersheim 2008-óta még további fél millió dollárt nyert el a Szcientológia egyháztól egy olyan perben, melyet az egyház indított ellene. Ma 63 éves és legtöbb idejét Utah-ban tölti Nevadában. Az általa újságíróknak megadott telefonszám azt mutatja, mintha Kolorádóból beszélne. Még 35 évvel a Szcientológia elhagyása után is, valamint jóval azután, hogy begyűjtötte a díjat a Szcientológiától úgy gondolja, hogy vigyáznia kell, és jobban teszi, ha óvatos, állandó mozgásban van és rejtett helyeken él.

Napjainkban a Szcientológiának sokkal erősebb fejfájást okoznak mások, mint amit Wollersheim okozott. Az internet fejlődésével, a közösségi hálók, videó megosztók létrejöttével, a kommunikáció sebességének növekedésével a Szcientológia elleni harc egy új szintre lépett.

Segíts azzal, hogy megosztod ezt a történetet is, hogy elterjedjen az igazság róluk és a csapdájuk végleg csak a múlt rémálma lehessen - ha netán a történet közben ráismernél arra, hogy a világban nem csak szektákban történnek hasonló dolgok, akkor az nem csak a véletlen műve lesz. A kisemberek kizsákmányolása nagyüzemben folyik ezen a világon, más egyéb „vallások” által a saját országodban is. A legfontosabb, hogy mindennap tehetünk ellene azzal, ha felfedjük ezeket a tevékenységeket.

Wollersheim 2008-ban töltötte fel egyik üzenetét a youtube-ra, melyből egy rövid részt megtekinthetsz itt magyar felirattal:

A teljes üzenet itt látható. (csak angolul)

Óriási köszönet jár Tony Ortega amerikai újságírónak és írónak, aki 2002-ben feldolgozta ezt a történetet eredetileg,

Itt pedig, Bonyai Péter blogjában egy kitűnő cikket olvashatsz arról, hogy Magyarországon most 2015-ben hogyan képzik a szcientológus eladókat arra, hogy eladják a magyar embereknek a Szcientológiát.

A bejegyzés trackback címe:

https://a-szcientologia-valsaga.blog.hu/api/trackback/id/tr687522558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr_utcai_arcos 2015.06.08. 20:01:04

Szuper volt! Sikerült is végig olvasni.
süti beállítások módosítása