Fénysebességgel halad a Szcientológia szerte a világon. De hova?

I LOVE(D) Szcientológia

I LOVE(D) Szcientológia

Bajban a szcientológia drogkezelés – A Narconon botrányok

2015. május 16. - Ants Group

narconon-main3_copy.jpg

Az amerikai Igazságügyi Szakértők Nemzeti Szövetsége (NAFC) pert indított a Narconon International ellen (A Narconon International a szcientológia egyik különálló drog rehabilitációs szervezete, amely az L. Ron Hubbard által kidolgozott eljárások alapján drogkezelést végez, helyesebben, inkább csak próbál végezni drogkezelést sok országban a világon ).

Az igazságügyi szakértők azért indították a pert, mert a Narconon az Igazságügyi Szakértők Nemzeti Szövetségének logóját (NAFC logó) mindenféle engedély és hozzájárulás nélkül használta a weboldalain, esetleg kiadványain, azt sugallva ezzel, hogy a Narconon eljárásai az igazságügyi szakértők szövetsége által akkreditáltak.

Másrészről pedig az NAFC szóvivője elmondta, hogy az NAFC több olyan jelzést is kapott korábban, melyek azt állították, hogy a Narconon alkalmazottai csalással szerezték meg a “Minősített Vegyi anyag Függőségi Tanácsadó” bizonyítványukat (Certified Chemical Dependency Counselors), melyet szintén az NAFC állít ki egy tanfolyam elvégzése után. Az NAFC már több bizonyítvány visszavonását jelző levelet postázott a közelmúltban Narconon alkalmazottaknak.

Emellett az előző napokban elindult a 28. bírósági per is a Narconon ellen Amerikában, melyeket egy ügyvéd képvisel (Ryan Hamilton). Ezeket olyan magánszemélyek indították, akik részt vettek, vagy családtagjuk részt vett a Narconon drogkezelési programban és enyhén szólva csalódottak voltak. Azt állítják, hogy a Narconon valamilyen módon becsapta őket, vagy éppen nem akarta visszafizetni a befizetett pénzüket, még abban az esetben sem, hogy családtagjuk ugyan beérkezett a Narcononba, de a programot nem kezdte el. Korábban a 28 perből néhány azzal végződött, hogy a Narconon mélyen a zsebébe nyúlt és kifizetett egy csomó pénzt a felpereseknek - valószínűleg csak azért, hogy ne menjen mélyebbre az ügy. Más szavakkal, peren kívüli megállapodást kötöttek, mikor már szorult a hurok a bíróságon.

(mióta elkezdtem írni ezt a bejegyzésemet, már a 29. hasonló per is elindult Amerikában pár napja.)

player-miscavige_copy.jpg

Ez az ügy most azért kiemelkedő, mert ebben a NAFC által indított perben a 82 vádlott között van David Miscavige (55 éves) is, aki a szcientológia egyház irányítója és teljhatalmú ura napjainkban is.

Ez a „szektavezér fiatalember”, Tom Cruise jó barátja, és teljes mértékben meg van győződve még a mai napig is arról, hogy a szcientológia meg fogja menteni a világot és nem érdekli senki és semmi más, legalábbis úgy tűnik. 1992-ben adott utoljára interjút David Miscavige bárkinek is (Ted Copell-nek az ABC Nightline-ban). Talán semmi különös nincs ebben, ha egy szektavezérről beszélünk, mivel David Miscavige életében mást se csinált a szcientológiában, mint hogy “világmegmentésesdit” játszott, emellett rejtőzködött, mint mestere, L. Ron Hubbard. Úgy látszik, hogy a világ megmentésének egyik fontos része a rejtőzködés.

A szóban forgó "egyház vezetőt" nagyon nehéz bíróságra vinni, hiszen - ahogy mestere, így ő is - úgy gondolja, hogy a Föld bolygó törvényei felett áll, mivel ő szcientológus. Most ebben az ügyben viszont valószínűleg meg kell majd jelennie, annak ellenére, hogy ezt már sokszor sikerült megúsznia. A szcientológia egyház struktúráját elég ügyesen úgy építették fel, hogy a társadalomba előretolt kis szcientológia szervezetek és csoportok tetteiért a főnöknek, David Miscavige-nek, soha ne kelljen felelnie. Tehát, a különböző szcientológia stratégiák és akciók mindig eredhetnek tőle, viszont a társadalom soha nem vonhatja a "főnököt" felelősségre azok nem kívánatos következményeiért. Ettől függetlenül egyre jobban szorul a hurok.

Néhány éve csak fokozódik a baj. Ez a történet azért fontos a szcientológiával kapcsolatban, mert a szcientológusok a Narconon drogkezelési programra nagyon büszkék és ezzel is próbálják bizonyítani a tagjaiknak és a társadalomnak, hogy ők mentik meg a világot - mivel mással nem nagyon tudják ezt alátámasztani. És most ez a „szcientológia társadalmi kontroll program” is (ahogy ők az egyház vezetésén belül nevezik) úgy tűnik, hogy eléggé inog, mivel most egyre komolyabban ránéznek erre a témára az amerikai bírósági ügyek miatt. A per augusztus elején folytatódik majd Amerikában.

Magyarországot csak azért érinti ez a kérdés, mert itt is működik már Narconon központ, hiszen a szcientológia "terjeszkedik", a Narconon szolgáltatása pedig itt is zavartalanul folyhat.

Jobb ma egy szcientológus drogkezelő, mint holnap senki.

Megközelíthetnénk ezt a témát innen is. Ez egy elég komoly és átfogó terület, ezért nagyon nehéz írni róla úgy, hogy láthatóvá tegyük a fontos pontjait, miközben a visszásságait se hagyjuk figyelmen kívül. Alapvetően nem szép dolog, ha valaki „drogellenes harcosokat” támad vagy kritizál. Politikailag nem korrekt. Ezért van az, hogy nem is nagyon támadták ezt Magyarországon. Egyébként ki kritizálta volna őket? Elég hülyén hangzik az, ha megkritizálsz embereket, akik a drogok ellen harcolnak, nem igaz? A probléma ezzel az, hogy sokszor az e fajta védettséget emberek és szervezetek ki is használják, hiszen tudják, hogy nehéz helyzetbe kerülhet az, aki megtámad egy csoportot, aki azt mondja magáról, hogy csak a jó ügyön dolgozik. Viszont pontosan itt van az egyik fő probléma ezzel a területtel. És pontosan ez az elv, ahogy a szcientológia működik, illetve működött az előző évtizedekben. A legtöbben nem értenek ahhoz a területhez, ahol ezek a szervezetek működnek, így nagyon nehéz hitelesen megkritizálni ezeket a szervezeteket (Ez más szervezetekre és tevékenységekre is igaz a társadalomban, nem csak a szcientológiára).

Az egyik oldalon ott vannak a fiatalok, akik sokszor nagyon kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek a drogok miatt és nem úgy néz ki, mintha az állam részéről túl sokan állnának sorba valódi megoldásokkal szolgálva számukra. A másik oldalon azért lehet találni sokféle drogkezelési programot világszerte, amelyek több kevesebb sikerrel működnek. Nagyon is kérdéses, hogy mekkora sikerrel.

drug-and-state-debt_copy.jpg

Úgy tűnik, hogy ez a terület is olyan, mint a magyar államadósság probléma, amit évtizedek óta oldanak meg, de valahogy soha nem tűnik úgy, mintha bárki tényleg képes lenne megoldani valaha a problémát. Ígéret viszont szinte minden héten, minden évben és minden évtizedben elhangzik szakadatlanul és a különböző kormányzati, gazdaság politikai lépéseket - amelyek rengeteg embert juttathatnak nehéz helyzetbe az adott országban permanensen - mindig könnyen meg lehet indokolni azzal, hogy csak a gazdaságot akarjuk rendbe hozni és az államadósságot akarjuk csökkenteni. Ismered ezt a módszert és ezeknek az eredményét az előző 25 évet tekintve, most nem részletezem. Ennél a résznél már akkor is örülünk, ha nem kapunk szívinfarktust a számok láttán. Azonban amíg úgy érzed, hogy nem érinti a zsebedet közvetlenül, addig nem zavar ez a téma sem annyira.

Kb. ilyesmi, ahogy a drog témája áll a világon a legtöbb országban. Aki ezzel foglalkozik, az általában fényezi a saját programját természetesen, mi mást is tenne? Aki drog és alkohol problémákkal küszködik az pedig tényleg a végletekig kiszolgáltatott helyzetbe kerül és él. Ellenben akinek ez a terület nem probléma, azt nem is nagyon érdekli, maximum csak felületesen támogatja a drogmegelőzést pl. úgy, hogy egy drogmentes maratont lefut, vagy szimplán egy fórumon szidja a drogosokat pár elejtett szóval, miközben lehajt egy kis jó hazai pálinkát. Vagy teljesen hidegen hagyja ez az egész és igazából csak a 20 kilós drogfogások hozzák őt lázba ennél a témánál az esti TV híradókban, ahol azt tudja mondani, hogy "húha". Vagy egyszerűen csak elszív egy joint-ot. A kormányok tagjai pedig - mint minden valódi problémánál általában - csak hülye fejet vágnak az egészhez, közhelyeket pattintanak el, mindent betiltanak, ami nem alkohol, és imádkoznak, hátha valahogy csak jobbra fordul a helyzet és hátha verhetik a mellüket valahogy a végén ebben az ügyben is.

Nagyon nehéz megtalálni azt a pontot, ahol valaki igazán értelmeset tudna hozzátenni ehhez a témához és tényleg képes lenne segítséget nyújtani.

Itt jön a képbe L. Ron Hubbard, a világmegmentés és a Narconon.

Nézd meg ezzel kapcsolatban a mai - úgy gondolom -, különösen érdekes videómat.

Milyen problémák merülnek fel a szcientológia drogkezeléssel kapcsolatban?

A Narconon Amerikában (és máshol is) azt terjeszti magáról, hogy a program, amit nyújtanak az egyik legmagasabb sikermutatót érte el eddig. Korábban azt írták az oldalukon évekig és a szcientológián belül is azt terjesztették - többek között nekem is azt mondták erről annak idején -, hogy a Narconon program, körülbelül 80-85%-os sikerrel működik, ami annyit jelent, hogy szinte semmilyen más drogkezelés a világon nem ér el ilyen siker-százalékot. Nemrégen ezt csökkentették 70%-os sikerre. Ezeket az állításokat már törölték és ma már csak annyit olvashatsz a Narconon weboldalán, hogy az egyik legmagasabb siker-rátát éri el a program. Amiről valójában nem lehet tudni, hogy pontosan mit jelent, de jól hangzik - mint általában minden a szcientológiában. A probléma csupán az, hogy semmivel nem tudják ezen kijelentésüket alátámasztani, nincs ténylegesen valós vagy megbízható adat/információ a drogkezelésükkel kapcsolatban. Olyan tesztekre és tanulmányokra gondolok, melyeket a mai világban megkövetelnek bármely más kezelési program esetében. Minden van a Narconon-ban, csak éppen ezek hiányoznak. Pedig a program már a 60-as évek vége óta megy.

Ezt a dolgot az előző évtizedekben megúszhatták büntetlenül, de manapság, az internetnek köszönhető elképesztő kommunikációs sebesség mellett a csalók nem sokáig hazudhatnak a programjaikról anélkül, hogy ki ne derülne az igazság előbb-utóbb.

Angolul a Narconon program tudnivalóit, esetleges hazugságait elég nagy mennyiségű anyagban gyűjtötték össze, és ha kicsit jobban érdekel ez a téma, akkor utánanézhetsz ezeknek például itt:

http://www.cs.cmu.edu/~dst/Narconon/

Itt egy másik oldal, amely szintén rengeteg anyagot gyűjtött össze a Narcononról.

http://narcononreviews.net/

Most nem fogok írni a Narconon-ban történt halálesetekről és más problémás esetről, mert ezekről találhatsz sok információt a neten máshol és a mai videóm is kitér erre a részre.

Azonban meglehetősen friss eseményként meg kell említenem, hogy Amerikában jelenleg egy fogyasztói csoportos per (class action lawsuit) is indul éppen a Narconon ellen fogyasztók félrevezetése vád alapján, amely röviden arról szól, hogy a Narconon-ba érkező drog problémákkal küzdő emberek valójában szcientológus gyorstalpaló programokon vesznek részt, amely információ „kimaradt a reklámból”. És Amerikában nagyon nem szeretik ezt a „beetetés és átfordítás” stílusú működést az emberek, ahol fura szekták az emberek kiszolgáltatottságát használják ki, ráadásul mindezt egy lakás áráért teszik meg, az általuk említett jó szándék mellett. Ez a téma egy külön blog bejegyzést is megér.

Azért - mielőtt továbbmennék - azt hozzáteszem, hogy természetesen nem várhatjuk el senkitől, hogy ingyen drogfüggőség kezelést vagy akár csak drogmegelőzést végezzen.

outcome-report_copy.jpg

 

Bizonyítékok a Narconon program mögött

Kiváncsi voltam arra, hogy milyen tanulmányok alapján állítja a Narconon magáról, hogy a programjuk működik. Leírom a saját, rövid kis kutatásomat a Narconon-programmal kapcsolatban és azt, hogy mit találtam.

Rákattintottam a Narconon oldalára, csak hogy én is megnézzem, most mit is írnak és ajánlanak saját magukkal kapcsolatban.

Természetesen saját magukat egy nagyon sikeres drog rehabilitációs programként mutatják be az oldalon.

Van az oldalukra feltöltve néhány “függetlennek” kinéző tanulmány. Elsőként csak a sikereiket alátámasztó oldal legalján másodikként feltöltött jelentést néztem meg a Narconon programról és találd ki, mit találtam. Összefoglalom ezt nektek itt röviden.

Ez egy 1972-es Narconon programot elvégző emberekről készült jelentés, ami egy listát mutat emberek neveivel, akik átmentek a programon (és valószínűleg az arizonai börtön foglyai voltak) és a dokumentum címe: “Narconon Rehabilitációs Program – Jelentés a program befejezőiről.”

Ezt most nem én találom ki, hanem a Narconon saját oldalán megnézheted te magad is ezt a jelentést.

http://www.narconon.org/about-narconon/1972-narconon-arizona-graduates-report.pdf

Nézzük, mennyire vagy jó matekból, csupán 5 oldalas jelentésről beszélünk. Az 1972. augusztus 13-án készült jelentés szerint 75 ember végezte el a programot (a listán ennyi név szerepel). A nevek mellett eredményként az van írva, hogy OK (rendben van), vagy az, hogy NOT OK (nincs rendben) vagy az, hogy Unknown (nem tudni, mi van az illetővel). Ezekkel a megjegyzésekkel azt akarja jelezni ez a jelentés, hogy hogyan teljesítenek az emberek a Narconon program elvégzése után.

Most jön az érdekes rész. A 75 emberből mindössze csak 23 ember neve mellé van az írva, hogy OK, vagyis rendben van. 8 ember neve mellé az van írva, hogy NOT OK, vagyis nincs rendben. És kitalálhatod, hogy mi van a többi ember neve mellett, ami összesen 44 embert jelent. Az van odaírva, hogy UNKNOWN, vagyis nem tudni, hogy mi lett velük. Nem tudni, hogy mi lett 44 emberrel a program után?

arizona-results-study_copy.jpg

Nos, akkor ezek azok a bizonyos statisztikák, amikkel maguk a szcientológusok támasztják alá, hogy az elképzeléseik és programjaik működnek. Ennyire komolyak ezek a hivatalos dokumentumok, tanulmányok a Narconon program mögött?

Ez csak egy, de rengeteg ilyet elemezhetnék most itt és kb. ugyanezeket a problémákat találnánk a szcientológia nagyon sok dolgával kapcsolatban. Azt hiszed, hogy viccelek, vagy túl gonosz vagyok ezzel kapcsolatban, pedig nem.

Ennek az arizonai jelentésnek van pár szépsége. Például az egyik az, hogy ez a jelentés a narconon saját oldalán tekintheted meg. És mivel a Narconon és általában a szcientológusok úgy gondolják, hogy senki nem elemez, vizsgál semmit igazán mélyen a szcientológiában, ezért nyugodtan feltölthetnek bármit az oldalukra, mert úgysem olvassa el senki ilyen aprólékosan, mint most például én. De főleg nem csinálnak ilyesmit maguk a szcientológusok. Mivel a szcientológiában megkérdőjelezni a szcientológiával kapcsolatosan bármit is, az bűnnek számít, de legalábbis két dolgot mutat. 1. “meg nem értett szavad” van. 2. Bűnöket követtél el és azért nem látod, hogy mennyire tiszta és szép is a szcientológia.

A másik szépsége a jelentésnek, hogy olyan Narconon programot elvégzettekről készült, akik egy arizonai börtönben kötelezően végezték el ezt a narconon programot és igazából más dolguk sem volt akkoriban, hiszen börtönben csücsültek, szóval volt idejük és “motivációjuk” ennek a programnak az elvégzésére. Ráadásul a börtönben a résztvevők esetleg nehezebben juthattak drogokhoz a program végzése közben, ezenfelül szigorúbb felügyelet mellett teljesítették a programot, mint ahogy a való életben egy ilyen Narconon programon át tudna bármilyen drogfüggő menni. Ami annyit jelent, hogy ez a jelentés elég jól képes reprezentálni, hogy mit is tud valójában a program. Ha megnézed a számokat és a jelentés minőségét, az eredmény egyszerűen összefoglalva katasztrofális! Ráadásul a dokumentum a Narconon oldalán a program sikerességének alátámasztására lett feltöltve, tehát nem viccnek gondolták.

doc_facility580.jpg

Na most, mivel nem bírok magammal, ezért megnyitottam az 1975-ös delaweri fegyházban (javító-nevelő intézetben) készült jelentést is a narconon programról. Mivel tudom, hogy alig van ember a Föld nevű bolygón, aki ezeket a jelentéseket valaha is megnyitná és elolvasná, röviden összefoglalom, hogy mi szerepel benne.

Itt te is megtekintheted ezt egyébként:

http://www.narconon.org/about-narconon/1975-delaware-correctional-center-case-study.pdf

Természetesen ezt a jelentést is a Narconon munkatársai készítették. Ki más készíthette volna? A jelentés első érdekessége: azt mutatja, hogy a Narconon programon résztvevők közül, hány főt tartóztattak le ismét, miután szabadult a börtönből. Hány bűnöző lett visszaeső más szavakkal. Tehát a jelentés nem arról szól, hogy hányan lettek ismét drogosok vagy nyúltak ismét drogokhoz a Narconon program elvégzése után, hanem arról, hogy hány embert tartóztattak le ismét miután átment a Narconon bizonyos programlépésein. Nagyon érdekes jelentés, de egy drogfüggő vagy egy drogfüggő családja egyáltalán nem erre kíváncsi, nem igaz? Hanem arra, hogy a Narconon drogkezelés tényleg segít-e a drogok használatának mellőzésében, a drogokról történő leszokásban és a visszaesés megelőzésében. Ez a jelentés erről egy mukkot sem tartalmaz. Mit keresnek ezek a jelentések a Narconon weboldalán. A szcientológusok is nagyon szeretnek félrebeszélni, mint ahogy a politikusok is.

A második érdekessége ennek a delaweri jelentésnek, hogy az adatok hiányosak benne, mint például „nem ismert”, hogy az úgynevezett kontroll csoport tagjai közül hányan kaptak munkát szabadulásuk után, olyanok, akik csak részlegesen mentek át a programon. Nem ismert az sem, hogy a kontroll csoport összetétele bűnelkövetési szempontból mennyire volt hasonló, mint az összetettebb Narconon programon átmenetek bűnelkövetési profilja. Ahogyan az sem, hogy hány visszaeső ill. első büntetését töltő vett részt a programban, és ez hogyan oszlott meg a csoportban. Ezt legalább jó lenne tudni, miközben azt a statisztikát vizsgáljuk, hogy hányan estek vissza bűnelkövetésben a Narconon program után. Bár egy drogproblémákkal küszködő ember és család pont nem erre kiváncsi.

Végezetül, ami a legrosszabb ebben a jelentésben - és majdhogy nem statisztikailag teljesen irrelevánssá teszi - az, hogy egy Narconon programról készült, ami 1974 és 1975 júliusa között zajlott le az említett javító-nevelő intézetben, a jelentés pedig ugyanerről a Narconon programról 1975 márciusában készült, tehát ugyanabban az évben, miközben a program még le sem zárult. Ami azért gáz, mert egyáltalán nem lehet látni belőle azt a fontos kimutatást, hogy a Narconon program elvégzése után mondjuk 2-5 éven belül, hányan kerültek vissza börtönbe a programon résztvevők közül. Amit fontos lenne tudni annak eldöntésére, hogy rövid-középtávon ér-e egyáltalán valamit a program. Arról nem is beszélve, hogy a drogfogyasztásra visszaszokásról tényleg egy szó sem esik ebben a jelentésben, ami a legfontosabb lenne, ha már egy drog-rehabilitációs programot vizsgálunk.

Ezért a programért egyébként 22,000 dollárt kért a Narconon, 1975-ben 75 emberre. Ma egy Narconon program fejenként 33,000 dollárba kerül minden páciens számára.

A szcientológusok pedig mellékesen ilyen programokra kérnek milliókat adományként a tagjaiktól. Gondolod, hogy a szcientológia egyház tagjai megnyitottak valaha egy ilyen jelentést, hogy megvizsgálják, pontosan mire is költik el az adományaikat?

2006-07-outcome-report_copy.jpg

Nézzünk azért egy frissebb tanulmányt, amit a Narconon a saját oldalán reklámoz, és amely tanulmánnyal szintén alátámasztják a Narconon sikerességét. Rákattintottam az egyik ilyen tanulmányt „reklámozó” Narconon videóra, amelyen a Narconon elnöke olvassa fel az után-követéses eredményeket 2006-2007-et tekintve (lásd fenti képen). Az után-követés a Narconon számára azt jelenti, hogy kb. fél év után telefonon felhívják a végzett pácienseket.

Ezt a tanulmányt is egyébként egy furcsa nevű alapítvány készítette elő a Narcononról. Szinte 100%-ig biztos, hogy ez is egy szcientológia által létrehozott alapítvány. Képzés és Tudomány Fejlesztési Alapítvány - Foundation of Advancement of Science and Education – ilyen jól hangzó nevet csak szcientológusok adnak a kamu alapítványaiknak, amelyek mind részei a „szcientológia társadalmi koordinációs programjának”. Szóval, a felolvasott eredményekben vannak ilyen furcsaságok, hogy a 2006-os program résztvevők közül csak 51% volt drogmentes hét-nyolc hónap után, míg a másik, 2007-es programban résztvevők közül pedig már 71% volt drogmentes a 6 hónappal későbbi telefonhívásos után-követés jelentései szerint.

Ez elég nagy a különbség az eredményekben, ami eleve gyanússá teszi az ilyen jelentéseket és magát a program eredményességét ill. a jelentések hitelességét. Természetesen ebből az eredményből is csak a 71%-os eredmény maradt meg a szcientológusok fejében. Az 50%-os eredményt már rég elfelejtették, ami annyit jelent egyszerűen, hogy egy program vagy működik, vagy nem. Mint a kaszinóban a piros-fekete. Vagy bejön, vagy nem. 100 emberből 50 embernél sikeres lehet a program. Avagy, ha van egy gyereked, akinek függőségi problémái vannak, akkor nála vagy sikerül a program, vagy nem. Mindezt kipróbálhatod potom 10 millióért kezelésenként. (Amerikában ennyi az ár)

Egy ilyen telefonhívásos után-követés úgy zajlik, hogy a korábban drog kezelteket megkérdezik telefonon - hangsúlyozom: telefonon -, hogy vannak és használtak-e drogot az előző fél évben, miután befejezték a programot. Mit mondjak, semmilyen tudományban nem igazán fogadnák el ezt tanulmányként, nemhogy egy drogkezelési program után-követésében. Ebből a Narconon még reklámot is készít, amivel a saját programjának sikerességét próbálja alátámasztani és ezt ott is tartja a saját weboldalán. Talán 20-30 éve ez még megfelelő lett volna, de manapság…

A videót és a jelentést itt is megtalálhatod:

https://www.youtube.com/watch?v=XUazJ4_du38

(Nos, 2 év alatt 969-en meg is nézték ezt a videót.)

Az átlagos szcientológusok általában nem valami jó adatelemzők, szóval még ennyire kevéssé se néznek az ilyesminek utána, és egyáltalán nem vizsgálják meg a saját programjaikat és azt, hogy milyen "érdekesen készített" tanulmányok vannak a szcientológia által agyonreklámozott programok mögött.

Szcientológia Tisztító Eljárás. (Purification Rundown)

sauna-world-championship.jpg

Az hogy valaki átment a szcientológia szaunázásos, tisztító eljárásán a szcientológiában, főleg úgy hogy nem nagyon volt igazi drog problémája, még nem jelenti azt, hogy ez a program bármennyire is hatékony lenne valódi kemény drogosoknál. Én is megcsináltam annak idején ezt a programot. Mit is mondhatnék egy átlagos, nem drogfüggő emberként? Ha elmész egy wellness hotelbe egy-két hétre és ott szaunázol naponta, kicsit sportolsz, és naponta beveszel egy vagy két „daily one vitamin kapszulát”, nem extrém dózisban. Közben figyelsz arra, hogy nem iszol alkoholt egy hétig, akkor nem vagyok benne biztos, hogy rosszabb eredményt kapnál, mint amit a „szcientológus purification” eljárás ad, ráadásul lehet, hogy az egész családod wellnesselni tud azon a pénzen egy hétig, amit a szcientológiában a „tisztító programért” kérnek fejenként.

A szcientológusok azt reklámozzák, hogy az ő tisztító eljárásuk még a sugárzás hatásait is eltüntetik a tested és az elméddel kapcsolatban. Erre csak egyszerűen annyit tudok mondani, hogy hazugság.

A szcientológiában a „tisztító eljárás” (purification rundown) végén kérnek tőled egy nyereség jelentést a programról, amiben le kell írnod, hogy mennyire fantasztikus is a tisztító program, amin éppen átmentél, és amiben te magad megerősíted, hogy a tested „méregtelen lett”. Nem egy laboratóriumi teszt vagy ilyesmi bizonyítja, hogy eltűntek a mérgek a testedből, hanem te magad kimondod és leírod, hogy tudod, a tested „méregtelenedett”. Fantasztikus, nem?

Általában ilyeneket írnak az emberek, hogy sokkal frissebbnek érzik magukat, és hogy tudják, hogy a mérgek már nem akadályozzák őket innentől kezdve, mert kitisztult a testük és az elméjük. Nem úgy érzik, hanem tudják ezt.

A program akkor ér véget, amíg el nem jutsz odáig, hogy elhiszed, a tested „méregtelen” lett - avagy, mennyire vagy képes ezzel kapcsolatban az ön-hipnózisra. Tehát addig tart a program, amíg úgy nem gondolod, hogy neked ennyi vagy annyi óra izzadás elég volt, hogy a tested kiizzadja az összes mérget. Ez lehet pár nap, de lehet akár fél év is. Szóval, érdekes ez a szcientológia tanúsítási dolog. Ez alátámasztja, hogy a szcientológia méregtelenítő program működik. A földi tudományok vagy tudományos sztenderdek nem nagyon számítanak a szcientológiában. Szerintem pedig egyébként a „fényevés” is működik…Tudom, hogy működik, csak L. Ron Hubbard elfelejtette megvizsgálni ezt rendesen és azért nem írt erről. :)

( Mellékes megjegyzésként, ismét a teljesség igénye nélkül, azért, hogy kissé tisztázzam ezt a területet "szcientológus olvasók" számára. Habár általában nem érdekli őket semmilyen tudományos tény, azért leírom röviden. A szcientológusok úgy gondolják, hogy mérgeket izzadnak ki a szaunában. Az emberi test fő méregtelenítő szerve a máj, nem a bőr. A máj kb. 500 különféle anyagcsere funkciót lát el. Elsődlegesen a máj küzd meg az emberi szervezetben lévő méreganyagokkal 2 fázisban. Ezzel egyidőben a vese és a bélrendszer. Az izzadás és a bőr szerepe az emberi test tisztításában csak másodlagos, ha méreganyagokról van szó. Vizsgálatok szerint csak akkor kapcsolódik be ebbe, ha az elsődleges tisztítási mechanizmusok túlterheltek (ami már régen rossz). Érdemes még tudni a szaunázással kapcsolatban, hogy sokáig azt hitték, hogy a szaunázás hatására a bőrön keresztül is távoznak méreganyagok, de kisérletekkel, tanulmányokkal igazolt ma már, hogy bár a szaunázás kimozdíthat méreganyagokat zsír-sejtekből, ezek a méreganyagok nem kerülnek az izzadtságba, ezzel ellentétben bekerülnek a véráramba és ezáltal ismét csak a máj küzd meg velük, mint méreganyagokkal. Az izzadtságban csak nyomokban található méreganyag. Az erős izzadás hosszabb időn át, nem hogy segíti, de még árthat is a test természetes méregtelenítési rendszerének, melyek a máj és a vese alapvetően.)

goodthing.jpg

Azt gondolom, hogy talán száz oldal is kevés lenne ahhoz, hogy leírjam, hány helyen vérzik a Narconon program és a "szcientológus drogkezelés", de úgysem olvasnád el, ezért rövidre fogom a befejezést.

Egy fontos gondolatom még van a témával kapcsolatban - mint ahogy ezt a szcientológiával kapcsolatban már többször leírtam -, hogy sok embernek, aki ennél a programnál is dolgozik, jó szándékai vannak és csak segíteni akar, ahol tud. Tényleg. Ráadásul valóban vannak olyan emberek, akiknek segített ez a program. Azonban a kérdés az, hogy hány emberből pontosan hánynak segített, és ezzel szemben hány embernek nem segített, sőt esetleg még nagyobb problémái lettek, mint azelőtt. A haláleseteket már nem is említve itt. Ne örüljenek a pszichológus olvasók és rajongók most túlságosan, mivel ugyanez a probléma a pszichológiával és a pszichiátriával is. De erről esetleg majd egy későbbi bejegyzésemben fogok írni.

Na de nézzük a dolog jó oldalát, legalább valakinek van valamilyen programja a drogkezelésre. Még az sem lenne baj, ha csak 20-30%-os sikerrel működne, de legalább működik és ne hazudjanak róla évtizedeken át. Bár fejenként 30,000 dollárért érdemes megnézni jobban, hogy mi is ez az egész. Ha gyorsan utánaszámolsz egy Narconon program Amerikában kb. 10 millió forintba kerül a pácienseknek. Ennyiért próbálják kihozni a gyerekedet a drogok csapdájából. De ha nem sikerül, akkor még elnézést sem kérnek, mint ahogy a szcientológiában ez egyáltalán nem divat. Pénzt a szcientológiában pedig extrém fájdalmas dolog visszakapni, ha egyáltalán lehetséges. De lehet, hogy az egész életed rámegy, ha megpróbálod.

És végül néhány záró mondat

A droghelyzet Magyarországon most sokkal rosszabb, mint 20-25 évvel ezelőtt volt, főképp amióta bűncselekménnyé nyilvánították Magyarországon még a drogok fogyasztását is, nem csak a terjesztését. Azóta a helyzet még csak rosszabb irányba fordult. A legtöbb, amit erről a témáról látsz, az a TV híradásokban arról készült rövid hírek, melyek az elkapott drogdílerekről szólnak. A bűnüldözés még soha nem oldotta meg a drog problémákat egyetlen országban sem, mivel a bűnüldözés nem megoldás a drog problémákra. Az eredmény? Az utcán ma sokkal veszélyesebb szintetikus drogok vannak, mint bármikor azelőtt és a fiatalok emiatt nagyobb veszélyben vannak, mint ezelőtt valaha. Ez az eredménye annak, ahogy a politikusok és a kormányok kezelték a drogügyet Magyarországon az előző 25 évben. A zéró tolerancia hozzáállás, a cannabis fogyasztás bűncselekménnyé varázsolása például, csak teljesen zakkant emberek és politikusok agyszüleménye ezzel a témával kapcsolatban, ami nemhogy segít, de még ront is a helyzeten. Életveszélyessé téve ezt a területet a mai fiatalok számára. Ez a mai valóság.

marihuana-vs-facebook-drug_copy.jpg

A mai hír erről itt olvasható.

Mindeközben a "szcientológia drogmentes alapítvány" már majdnem 10 éve terjeszti az igét és állításuk szerint - ha a saját jelentéseikben szereplő számokat összeadjuk -, millió gyereknek mondták már el a "saját maguk által cenzúrázott igazságaikat" a drogokról Magyarországon. Minek a wikipédia a drogokról, ha van - tartalmában viszonylag silány - "drogmentes füzetecske", nem igaz? A wikipédia drogokról szóló oldalából egyébként simán fel tudnának készülni a tanárok és ezáltal könnyedén lehetne az iskolákban néhány tanóra erről. Így az oktatás része lehetne elég egyszerűen ez a téma.

Nagyon is szükség van olyanokra, mint drog-prevenció, felvilágosítás a drogokról és azok veszélyeiről. Szükség van menedékre és segítségre azoknak, akik már benne vannak a droghasználatban, bajban vannak és kiutat keresnek. Ez abszolút nem vitás.

Mint ahogy nagy szükség van arra is, hogy felhívjuk a figyelmet az ilyen esetekre, amikor kiszolgáltatott helyzetben lévő embereket és azok családjait csalók próbálják kihasználni, miközben elég gyengén működő megoldásokat egy komoly problémára, szuper-csoda megoldásnak próbálnak beállítani és eladni. Mindezt ráadásul egy nagyon megkérdőjelezhető szekta bejárataként is használják.

Mindeközben a szcientológia főnök pedig veri a mellét a rendezvényeken, hogy micsoda világmegmentést végeznek a drog- és bűnmegelőzésben is, ám amikor kicsit jobban megvizsgálod a helyzetet azt látod, hogy valaki csak hazudott újfent egy jó nagyot.

Nem megy ez így jól, kedves szcientológus fiúk!

A bejegyzés trackback címe:

https://a-szcientologia-valsaga.blog.hu/api/trackback/id/tr77464302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása